Frykadelki wieprzowe w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyłam w ok 2,5 szkl wody. Namoczone pokroiłam na mniejsze kawałki i ugotowałam w wodzie w której sie moczyły - ok 20 min
Do mielonego mięsa dodałam namoczoną i dobrze odciśniętą bułke, jajko, sól i pieprz. Dobrze wymieszałam masę miesną. Masa była rzadka więc dodałam 2 łyżki tartej bułki - starannie i dość długo wyrabiałam by mięso nie rozpadało sie na patelni. Gotową masę mięsną podzieliłam na 6 mniej więcej jednakowej wielkości części. Z każdego kawałka uformowałam kulę którą następnie na szklanej zwilżonej wodą desce szklanej spłaszczyłam na placek ok cm grubości. Na brzegu każdego mięsnego placka kładłam plasterek wędzonego boczku który posypałam drobno pokrojoną cebulą. Placek zwinęłam w roladkę a następnie w rękach uformowałam zgrabny wałek. Każdy taki wałek mięsa obtoczyłam w mące. Wszystkie frykadelki usmażyłam na rumiano z każdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na średnim ogniu. Usmażone mięso przełożyłam do rondla. Zalałam gorącym wywarem z grzybami. Dodałam 2 liście laurowe, kulkę ziela angielskiego i sól do smaku. Gotowałam na małym ogniu ok 15 minut. Frykadelki w sosie grzybowym podałam z ubitymi ziemniakami, ogórkiem kiszonym i sałatką z buraczków
Buraczki
Ugotowane i obrane buraki pokroiłam w słupki. Doprawiłam solą cukrem, sokiem z cytryny. Wymieszałam z kwaśna smietaną
Komentarze