Frytki z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie frytki to świetna alternatywa - dla tych smażonych w głębokim tłuszczu. W smaku niczego im nie brakuje i są równie chrupiące.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
    Przyprawy:
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/4 papryki ostrej
    1/4 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    50 ml oleju

Frytki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki pokroić w słupki - tak jak na frytki i podgotować 2 minuty w osolonej wodzie (czas należy liczyć od momentu zagotowania się wody).
  • 2. W miseczce wymieszać olej z przyprawami.
    Mieszanką natrzeć odcedzone i osuszone frytki.
  • 3. Całość przełożyć (dość luźno) na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.
    Piec 15 minut w 220 stopniach.

Porady

Przyprawy można dodać wg własnego gustu.

Komentarze

Podobne przepisy