Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszna alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Ich smak was zaskoczy i nie pozwoli oderwać się od nich.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kalarepy (600 g)


    Ciasto:

    100 g mąki

    1 jajko

    1/2 szklanki wody gazowanej

    sól


    Sos:

    200 ml jogurtu greckiego

    2 łyżki soku z cytryny

    3 łyżki wody mineralnej

    pęczek rzodkiewek

    2 łyżki posiekanego szczypiorku

    1 łyżka pestek słonecznika

    sól, pieprz


    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym 1. Z mąki, jajka, wody mineralnej i soli rozmieszałem gładkie ciasto. Odstawiłem je na godzinę.


    Jogurt wymieszałem na gładko z sokiem cytrynowym i wodą mineralną. Rzodkiewki umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cienkie słupki. Dodałem do jogurtu razem z posiekanym szczypiorkiem. Sos posoliłem i popieprzyłem do smaku. Pestki słonecznika uprażyłem na suchej patelni, posypałem nimi sos.


    Kalarepę oczyściłem, obrałem. Pokroiłem w słupki grubości palca i długości ok. 5 cm.

    Rozgrzałem tłuszcz, frytki z kalarepy zanurzałem w cieście i smażyłem w gorącym tłuszczu przez 2-3 minuty, aż się zrumieniły. Osączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z sosem rzodkiewkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować