Frytki z awokado

0 (0 ocen)

Chrupiąca panierka chlebowa z dodatkiem ziaren słonecznika i maku skrywa kremowe awokado, które po upieczeniu ma jeszcze bardziej orzechowy smak.

Składniki:

  • awokado
    bułka tarta
    ziarno słonecznika
    mak
    olej rzepakowy do skropienia

    sos jogurtowo ziołowy z chili:
    150 g jogurtu greckiego
    papryczka chili
    ząbek czosnku
    natka pietruszki
    koperek
    sól
    pieprz

Frytki z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado kroimy na pół. Wyjmujemy pestkę. Wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki. Kroimy na plasterki. Kawałki awokado obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z ziarnem słonecznika i makiem. Awokado układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy olejem za pomocą atomizera. Tak przygotowane awokado pieczemy w 200 stopniach przez 5 minut, aż panierka się zrumieni.

    W czasie, gdy awokado się piecze przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z posiekanym chili i ziołami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Awokado podajemy z sosem i posypane koperkiem i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy