Frytki z aromatem zielonej herbaty i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki, najlepiej użyć krajalnicy do frytek. Płuczemy, a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami.
2.Podgrzewamy olej we frytkownicy do 110 - 120 stopni C smażymy około 7 - 8 minut. Wyjmujemy frytki i odstawiamy do przestudzenia.
3.Ponownie podgrzewamy olej we frytkownicy tym razem do 180 - 190 stopni C.
Teraz smażymy je znacznie krócej bo około 2 - 3 minut, aż będą złote i chrupiące. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
4.Gotowe frytki posypujemy obficie papryką słodką i ostrą oraz solą z zieloną herbatą i cytryną.
Porady
Przepis na sól z zieloną herbatą i cytryną: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/matcha-green-tea-salt-lemon-green-tea-salt
Komentarze