Frytki a'la Italia

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Frytki znane w USA pod nazwą italian fries. Jednak z Włochami mają tyle wspólnego co nasze pierogi ruskie z Rosją. Włoskiego charakteru nadają im dodatki: oliwa z oliwek, zioła i parmezan.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki duże: 4 sztuki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - bazylia: 2 łyżki
    - natka pietruszki posiekana: 2 łyżki
    - pieprz kolorowy mielony: 2 szczypty
    - parmezan starty: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta

Frytki a'la italia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Opłukać w ziemnej wodzie.
  • 2. Blaszkę do pieczenia skropić oliwą z oliwek. Włożyć frytki. W kilku miejscach umieścić po kawałku masła.
  • 3. Posypać ziemniaki pieprzem, solą, parmezanem i posiekanymi drobno ziołami i wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika.
  • 4. Piec ok 40 min aż frytki będą miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy