Chrustowe makowe motyle

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jesli komus znudziły sie tradycyjne zawijane chruściki,-faworki- polecam makowe motyle:) smaczne i szybko znikaja z talerza!polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • około 1 i 1\2 szklanki maki pszennej
    3 zółtka
    łyżeczka octu lub spirytusu
    1 łyżka cukru
    1\2 łyzeczki proszku do pieczenia
    cukier z prawdziwa wanilią
    kilka kropel aromatu waniliowego
    1 łyzka maku na sypko
    szczypta soli
    około 100 ml gestej smietany
    tłuszcz do smażenia

Chrustowe makowe motyle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, śmietanę kwaśną , mak oraz ocet lub spirytus i proszek do pieczenia. Składniki łaczę, zagniatam ciasto ma na koniec ubijam mocno wałkiem
    Ciasto dziele na dwie czesci rozwałkowuje i wykrawam za pomoca foremki niewielkie motylki.. Smażę na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Przed podaniem mozna oprószyc cukrem pudrem lecz niekoniecznie.Smacznego

Porady

motyli mozna oprószyc cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy