Jesli komus znudziły sie tradycyjne zawijane chruściki,-faworki- polecam makowe motyle:) smaczne i szybko znikaja z talerza!polecam.
30 min
Składniki:
około 1 i 1\2 szklanki maki pszennej
3 zółtka
łyżeczka octu lub spirytusu
1 łyżka cukru
1\2 łyzeczki proszku do pieczenia
cukier z prawdziwa wanilią
kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyzka maku na sypko
szczypta soli
około 100 ml gestej smietany
tłuszcz do smażenia
Chrustowe makowe motyle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, śmietanę kwaśną , mak oraz ocet lub spirytus i proszek do pieczenia. Składniki łaczę, zagniatam ciasto ma na koniec ubijam mocno wałkiem
Ciasto dziele na dwie czesci rozwałkowuje i wykrawam za pomoca foremki niewielkie motylki.. Smażę na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Przed podaniem mozna oprószyc cukrem pudrem lecz niekoniecznie.Smacznego
Komentarze