Frużelina porzeczkowa

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

Frużelina - owoce w żelu. Wyglądem przypomina kisiel, jest jednak bardziej błyszcząca, a konsystencją jest zbliżona do tężejącej galaretki. Doskonały dodatek do każdego deseru - lodów, panna cotty, gofrów, naleśników, serników..

  • 30 min

Składniki:

  • składniki na 3 słoiki o poj. 350 ml

    1 kg porzeczki czerwonej
    1 galaretka
    1 cukier żelujący około 170 g
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Przetwory Dżemy

Frużelina porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0877jtc 1. Porzeczki gotujemy około 10 min. aż puszczą sok ale zachowają jeszcze swój kształt.
    Odstawiamy garnek na bok dodajemy galaretkę i cukier żelujący i dokładnie mieszamy.
    Przekładamy do słoików i mocno zakręcamy...
    Do garnka nalewamy wody i podgrzewamy delikatnie, gdy woda będzie juz ciepła ale nie gorąca wkładamy nasze słoiki pokrywkami do dołu i gotujemy około 10 min.

Porady

Proszę zwrócić uwagę że przepis nie zawiera cukru ja nie lubie ale wy jak najbardziej możecie go dodać...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować