Frittata w wersji mini to pomysł na pyszne śniadanie, do którego możemy wykorzystać resztki ze swojej lodówki. Zrobiłam ją w 3 małych foremkach tarteletkowych.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
- jajko (roztrzepane): 2 sztuki
- pieczarki: 3 sztuki
- pomidorki koktajlowe: 2 sztuki
- szynka: 2 plastry
- szczypiorek (ilość w zależnosci od upodobania): 1 pęczek
- ser żółty: 4 łyżki
- sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
Frittata z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Pieczarki oczyścić i pokroić na małe plasterki. Szczypiorek posiekać a ser zetrzeć na tarce. W miseczce lekko roztrzepać jajka. Dodać pieczarki, szczypiorek i starty ser (zostawić trochę do posypania na wierz). Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Do nasmarowanych oliwą foremek wlać masę jajeczną. Na wierz położyć plasterki pomidorków i szynki. Wstawić do piekarnika na ok 10-15 minut. Po tym czasie foremki wyjąc, frittatę posypać serem i wstawić ponownie do czasu, aż ser się rozpuści. Podawać na ciepło, najlepiej z bagietką.
Komentarze