Frittata z łodygą brokuła

4.33 (3 ocen)

  • 30 min

Zawsze odcinaliście i wyrzucaliście łodygę brokuła? TO BŁĄD! Pewnego wieczoru robiąc krem z brokułów wpadłem na pomysł jak wykorzystać ową łodygę.

  • 30 min

Składniki:

  • - łodyga z jednego brokuła,
    - 6 jajek,
    - 200 g kiełbasy
    - 1 cebula,
    - 7 pomidorków koktajlowych,
    - 3 ząbki czosnku,
    - 150 g żółtego sera,
    - pieprz, sól, olej
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Frittata z łodygą brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kiełbasę pokroić w kosteczkę, cebulkę w piórka, czosnek posiekać, a żółty ser zetrzeć na tarce. Łodygę brokuła oczyścić z liści i gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić.
    2. Cebulkę, czosnek oraz kiełbasę podsmażamy na patelni.
    3. Jajka wybijamy do dużej miski i dodajemy wszystkie składniki oprócz pomidorków i wszystko dokładnie razem mieszamy.
    4. Na patelnie wylewamy olej. Gdy będzie solidnie rozgrzana wylewamy całą "masę" i smażymy kilka minut, aż jajka się zetną. Na wierzch wykładamy pomidorki koktajlowe (pokrojone w plastry lub w całości).
    5. Piekarnik rozgrzewamy (przed rozpoczęciem gotowania) do temperatury 200 stopni i wkładamy do niego patelnię. Pieczemy około 10-15 minut do momentu, aż frittata z góry będzie zarumieniona.

Porady

1. Pamiętajmy, aby brokuł nie był przegotowany lecz lekko chrupiący.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Jajka

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować