Frittata z łodygą brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kiełbasę pokroić w kosteczkę, cebulkę w piórka, czosnek posiekać, a żółty ser zetrzeć na tarce. Łodygę brokuła oczyścić z liści i gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić.
2. Cebulkę, czosnek oraz kiełbasę podsmażamy na patelni.
3. Jajka wybijamy do dużej miski i dodajemy wszystkie składniki oprócz pomidorków i wszystko dokładnie razem mieszamy.
4. Na patelnie wylewamy olej. Gdy będzie solidnie rozgrzana wylewamy całą "masę" i smażymy kilka minut, aż jajka się zetną. Na wierzch wykładamy pomidorki koktajlowe (pokrojone w plastry lub w całości).
5. Piekarnik rozgrzewamy (przed rozpoczęciem gotowania) do temperatury 200 stopni i wkładamy do niego patelnię. Pieczemy około 10-15 minut do momentu, aż frittata z góry będzie zarumieniona.
Porady
1. Pamiętajmy, aby brokuł nie był przegotowany lecz lekko chrupiący.
Komentarze