Kolejna pyszna frittata z dodatkiem cukinii,papryki i nastucji. Tym razem nie smażona a pieczona w piekarniku.
Składniki:
7 jajek
350 g młodej cukinii
pół czerwonej papryki
1 mała cebula
2 czubate łyżki mąki
sól ziołowa do smaku
olej do smażenia
50 g sera cheddar
1 garść pąków nasturcji
1-2 łyżki posiekanej natki
Frittata z cukinią z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Użyłam małych młodych cukinek, żółtej i zielonej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, zeszklić cebulę. Dodać cukinię i paprykę i smażyć aż soki z warzyw odparują. W misce wymieszać jajka z mąką, do smaku doprawić sola ziołową. Następnie dodać warzywa z patelni oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, dodać połowę startego cheddara i ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy na tartę. Na wierzchu posypać pozostałym serem i ułożyć pąki nasturcji. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż masa całkowicie się zestnie i przyrumieni.
Komentarze