Francuskie z kremem żurawinowym

0 (0 ocen)

pyszne i chrupiące

Składniki:

  • 1op. ciasta francuskiego
    250g serka mascarpone
    1 białko
    6 kopiastych łyżek żurawiny (ze słoika)
    szczypta soli
    brązowy cukier

Francuskie z kremem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Ciasto francuskie podzielić na paski. Mnie wyszło 20 pasków.
    Nawijamy na natłuszczone foremki do rurek. Smarujemy białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200st.) i pieczemy ok. 20minut.
  • białko 2. Pozostałe białko ze smarowania ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • krem żurawinowy 3. Serek mascarpone ubijamy z żurawiną. Dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy.
  • upieczone 4. Upieczone rurki zdejmujemy z blaszanych foremek i odstawiamy do wystygnięcia.
  • francuskie 5. Zimne rurki nabijamy kremem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy