Francuskie róże z jabłkami i cynamonem

4.5 (197 ocen)

To coś dla tych, co nie mają czasu na pieczenie lub na niezapowiedzianych gości. Francuskie ciasto i jabłka razem zawinięte w kształt róży a następnie upieczone w piekarniku.

Składniki:

  • na 9-8 sztuk
    opakowanie ciasta francuskiego
    1-2 jabłka (najlepiej z czerwoną skórką)
    cukier puder do oprószenia
    cynamon mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Francuskie róże z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuskie róże z jabłkami i cynamonem 1. Jabłko umyć (nie obierać) przekroić na ćwiartki , usunąć delikatnie gniazda nasiennie i pokroić w bardzo cienkie półplasterki. Plasterki rozłożyć na talerzu i podgrzać w mikrofali parę sekund żeby zmiękły. Można zrobić to również w piekarniku. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Ciasto rozłożyć i pociąć na 8-9 pasków wzdłuż dłuższego boku (każdy ok 2 cm). Każdy pasek nakłuć widelcem a następnie układać po 5-6 plasterków jabłek i zwijać - wtedy nam się uformuje róża.
  • Róże francuskie z jabłkami i cynamonem 2. Zwinięte płaty ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładać do formy muffinkowej. Piec ok 20 min w temperaturze 190 stopni aż ciasto się zarumieni. Upieczone, wystudzić i posypać cukrem pudrem oraz cynamonem.

Porady

1/ Jeżeli jabłka zaczynają się za bardzo przypiekać należy przykryć je folią aluminiową. 2/ Nie kłaść dużo jabłek, bo ciasto się nie upiecze, wystarczy od 4-6 plasterków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować