Francuskie rollsy z szynką serrano

0 (0 ocen)

  • 25 min

Na każdej domowej imprezie najlepiej sprawdzą się niewielkie przystawki, takie które nie wymagają dużo czasu ani umiejętności, dlatego ja mam propozycję z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki serrano i wyrazistych w smaku serów, zachęcam do wypróbowania tej propozycji!

  • 25 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego
    10 dag wędzonej szynki serrano
    50 g sera cheddar
    50 g sera grana padano lub parmezanu-każdy inny ostry się sprawdzi
    3 cebulki dymki ze szczypiorem

    Sos:
    ½ szklanki sosu czosnkowego
    2 łyżki ketchupu łagodnego
    Zioła włoskie do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Francuskie rollsy z szynką serrano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos czosnkowy wymieszać z ketchupem oraz odrobiną ziół włoskich.
    Ciasto francuskie dobrze schłodzone rozwinąć na płat. Wysmarować sosem zostawiając po 1,5 cm od krawędzi brzegów ciasta, ułożyć na cieście cieniutkie plasterki szynki, posypać startymi na tarce serami, oraz posiekaną cebulką dymką, trochę odłożyć do posypania po upieczeniu.
  • 2. Tak przygotowane ciasto zawijamy w ciasny rulon, kroimy na 2 cm plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem, wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy około 15-20 minut-do lekkiego zrumienienia.

    Po upieczeniu podajemy ciepłe, choć rewelacyjnie smakują też na zimno posypane resztą cebuli.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować