Francuskie roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Ząbek czosnku obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i chwilę przesmażamy czosnek a następnie dodajemy starty seler i smażymy razem aż seler zmięknie- ok. 2 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą oraz dodajemy jogurt naturalny, mieszamy razem i smażymy aż woda odparuje. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Tniemy na wielkość plastrów szynki. Na każdy kawałek ciasta układamy plaster szynki a następnie na szynce układamy 2 łyżki farszu z selera-rozsmarowujemy. Zwijamy ciasno w roladkę. Robimy tak do wykorzystania składników. Roladki układamy pionowo w blaszce do pieczenia babeczek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone i lekko ostudzone wyjmujemy na talerz i dekorujemy sałatą. Przepis na 6 sztuk.
Komentarze