Francuskie łódeczki z kremem waniliowym i malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Całość jest fantastyczna, wspaniały waniliowy krem, słodko kwaskowe maliny i żurawinowa galaretka uzupełniają się nawzajem, tworząc niepowtarzalną ucztę dla kubków smakowych. Szybkie i smaczne zaskoczycie tym pomysłem swoich gości, u mnie już pozostały okruszki.

  • 60 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    maliny
    1 opakowanie galaretki żurawinowej

    Krem :
    6 żółtek
    100 g cukru kryształu
    40 g mąki pszennej
    450 ml mleka
    1 łyżeczka pasty waniliowej

Francuskie łódeczki z kremem waniliowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę, wlewamy 50 ml mleka i dodajemy mąkę oraz pastę waniliową, wszystko dokładnie miksujemy. Resztę mleka gotujemy na wrzące mleko wlewamy masę jajeczną cały czas mieszają, gdy będzie gesty ściągamy z ognia i dociskamy do wierzchu kremu folię spożywczą by nie powstał kożuch, studzimy
  • image-1unpbwr 2. Ciasto kroimy w kwadraty, składamy po przekątnej na pół i odcinamy ok. 1 cm od górnego brzegu.
    Powstałe trójkąty rozkładamy i przewlekamy przez siebie przeciwległe rogi, dociskamy do bazowego kwadratu. Pieczemy ok. 20 minut w 200 C.
  • 3. W środek ciastka wyciskamy krem układamy maliny, galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody studzimy, lekko tężejącą polewamy maliny. Posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy