Francuskie koperty ze szpinakiem

4.49 (161 ocen)

  • 20 min

Świetna propozycja na szybką przekąskę. Szpinak i ser feta to wyśmienite połączenie.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego (275 g)
    400 g mrożonego szpinaku
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    100 g sera feta
    1 średnia cebula
    sól (opcjonalnie)
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 jajko (do posmarowania ciasta)
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Francuskie koperty ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuścić masło. Dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać zamrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia i odparowania większej ilości wody. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chwilę smażyć. Dodać pokruszony ser feta i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie doprawić solą i/lub pieprzem.
  • Francuskie koperty ze szpinakiem 2. Płat ciasta francuskiego podzielić na osiem równych części. Na środek każdego kawałka kłaść po łyżce farszu i zlepiać boki (można docisnąć je widelcem). Koperty ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i włożyć do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika na 15-18 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować