Francuskie koperty z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie dusimy na patelni. Gdy woda odparuje pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy na osobną patelnię. Do zeszklonej cebulki dodajemy pieczarki, całość mieszamy. Następnie ścieramy ser i mieszamy z zimnymi pieczarkami i cebulką, aby ser się nie rozpuścił. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz i zlepiamy rogi w koperty. Gotowe koperty smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Koperty podajemy z naszym ulubionym sosem.
Komentarze