Francuskie babeczki z grzybami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kreatywne przekąski :)

  • 40 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu B:
    1/2 szklanki białego ryżu
    1,5 szklanki odgotowanych podgrzybków
    (drobno pokrojonych)
    1 marchewka

    składnik podstawowy dodatkowy:
    1 płat gotowego ciasta francuskiego

    składniki robocze:
    1/2 małej cebuli
    2 łyżki śmietany
    sól, pieprz

    dekoracja:
    natka pietruszki

Francuskie babeczki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Razem z ryżem wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć, a następnie zalać 1 szklanką wrzątku i posolić. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.
  • 2. Cebulę zeszklić, dodać odgotowane grzyby, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną. Dodać ryż z marchewką, doprawić i smażyć jeszcze 5 minut.
  • 3. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty i wyłożyć nim formę do muffinek. Do każdej nałożyć farsz. Zapiekać 20 minut, do zrumienienia ciasta. Udekorować natką pietruszki. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy