Francuski sorbet z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poszłam do ogrodu teściowej i zebrałam porzeczki przy wydatnej pomocy moich dzieci! Następnie umyłam je, oczyściłam z gałązek. listków tudzież innych paprochów - porzeczki znaczy - chociaż właściwie dzieci też. .
2.Wodę i cukier umieściłam w garze i doprowadziłam do wrzenia i tak gotowałam 5 minut na całkiem pokaźnym ogniu.
3.Do tak powstałego syropu dodałam porzeczki i gotowałam jeszcze 5 minut zmniejszając znacznie płomień.
4.Przestudzone porzeczki z syropem przecedziłam do plastikowej miski przez metalowe sito, porzeczki dodatkowo przecierając drewnianą łyżką.
5.Wstawiłam miskę do zamrażalnika i mroziłam przez 1,5 godziny. Po tym czasie zamieszałam i z powrotem do zimnicy! Wyciągałam z zamrażarki co 15-0 minut i mieszałam póki nie uzyskało to konsystencji... sorbetu.
Komentarze