Francuski sorbet z czarnej porzeczki

4.98 (178 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis inspirowany książką Sarah Woodward "Kuchnia francuska". Polecam!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czarne porzeczki: 500 gramów
    - cukier: 500 gramów
    - woda: 750 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.98 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Francuski sorbet z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poszłam do ogrodu teściowej i zebrałam porzeczki przy wydatnej pomocy moich dzieci! Następnie umyłam je, oczyściłam z gałązek. listków tudzież innych paprochów - porzeczki znaczy - chociaż właściwie dzieci też. .
  • 2. Wodę i cukier umieściłam w garze i doprowadziłam do wrzenia i tak gotowałam 5 minut na całkiem pokaźnym ogniu.
  • 3. Do tak powstałego syropu dodałam porzeczki i gotowałam jeszcze 5 minut zmniejszając znacznie płomień.
  • 4. Przestudzone porzeczki z syropem przecedziłam do plastikowej miski przez metalowe sito, porzeczki dodatkowo przecierając drewnianą łyżką.
  • 5. Wstawiłam miskę do zamrażalnika i mroziłam przez 1,5 godziny. Po tym czasie zamieszałam i z powrotem do zimnicy! Wyciągałam z zamrażarki co 15-0 minut i mieszałam póki nie uzyskało to konsystencji... sorbetu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować