Ten deser bardzo przypadł mi do gustu. Tym razem wzięłam za dużo czereśni i ich nadmiar zużyłam przyozdabiając klasyczny clafoutis czereśniami i bezą
1 godz. 30 min
Składniki:
8-10 dag mąki
5 dag cukru
2 jajka
¼ l pełnotłustego mleka
wanilia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia( niekoniecznie)
2 białka
8 dag cukru pudru
1 kg czereśni
¼ l rumu lub innego alkoholu
naczynie żaroodporne lub tortownica o średnicy 27 cm do pieczenia ciasta
Francuski deser clafoutis z czereśniami nasączonymi rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Czereśnie umyj i wydrylujj
2. Ułóż w naczyniu, zalej alkoholem i pozostaw tam na ok. ½ godziny.
3. Odcedź owoce
4. Wysmaruj tłuszczem formę do pieczenia, rozgrzej piec do temperatury 180*C
5. Wydrylowane owoce( ok. 2/3 ) rozłóż na dnie formy
6. Ubij jajka z cukrem i wanilia na puszystą, gęstą masę .
7. Dalej mieszając dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, sól
8. Owoce zalej przygotowanym ciastem i włóż je do gorącego pieca na ok. 25 minut (ciasto powinno być lekko zarumienione, ale suche).
9. Ubij sztywną, gęstą pianę z dwóch białek, pod koniec ubijania dodaj cukier –puder
10. Wyjmij ciasto z pieca, udekoruj pozostałymi czereśniami oraz pianą
11. Zmniejsz ogień do 120*C i wstaw ciasto ponownie do pieca do zapieczenia piany i czereśni.
Komentarze