Francuski deser clafoutis z czereśniami nasączonymi rumem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten deser bardzo przypadł mi do gustu. Tym razem wzięłam za dużo czereśni i ich nadmiar zużyłam przyozdabiając klasyczny clafoutis czereśniami i bezą

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8-10 dag mąki
    5 dag cukru
    2 jajka
    ¼ l pełnotłustego mleka
    wanilia
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia( niekoniecznie)
    2 białka
    8 dag cukru pudru
    1 kg czereśni
    ¼ l rumu lub innego alkoholu

    naczynie żaroodporne lub tortownica o średnicy 27 cm do pieczenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Francuski deser clafoutis z czereśniami nasączonymi rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Czereśnie umyj i wydrylujj
    2. Ułóż w naczyniu, zalej alkoholem i pozostaw tam na ok. ½ godziny.
    3. Odcedź owoce
    4. Wysmaruj tłuszczem formę do pieczenia, rozgrzej piec do temperatury 180*C
    5. Wydrylowane owoce( ok. 2/3 ) rozłóż na dnie formy
    6. Ubij jajka z cukrem i wanilia na puszystą, gęstą masę .
    7. Dalej mieszając dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, sól
    8. Owoce zalej przygotowanym ciastem i włóż je do gorącego pieca na ok. 25 minut (ciasto powinno być lekko zarumienione, ale suche).
    9. Ubij sztywną, gęstą pianę z dwóch białek, pod koniec ubijania dodaj cukier –puder
    10. Wyjmij ciasto z pieca, udekoruj pozostałymi czereśniami oraz pianą
    11. Zmniejsz ogień do 120*C i wstaw ciasto ponownie do pieca do zapieczenia piany i czereśni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować