Francuska zupa cebulowa z serowo-czosnkowymi grzaneczkami

0 (0 ocen)

Mój pomysł na tę pyszną zupkę - polecam :)

Składniki:

  • - 1 kg cebuli
    - 1 l bulionu wołowego
    - 200 ml koniaku
    - 100 g masła
    - 50g oleju
    - 1 łyżeczka soli
    - pół łyżeczki cukru
    - pieprz do smaku
    - garść świeżej szałwii - podartej lub 1 solidna łyżka suszonej

    Grzanki
    - 3 -4 kromki chleba na zakwasie
    - 4 plastry żółtego sera
    - 2-3 ząbki czosnku
    - zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grzanki

Francuska zupa cebulowa z serowo-czosnkowymi grzaneczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub trzemy na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło i olej. Na niego wrzucamy cebulę i smażymy do momentu zbrązowienia. Dodajemy sól i cukier, mieszamy po czym dolewamy bulion i gotujemy ok 5 min. Po tym czasie dodajemy szałwię i gotujemy jeszcze ok. 10 min.
    W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb smarujemy przeciśnietym przez praskę czosnkiem , po czym układamy na nie plastry sera. Kroimy w kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy ziołami. Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C ( bez termoobiegu) i pieczemy ok 5-10 min. Akurat tak jak nam "dojdzie " zupka. Część upieczonych grzanek zalewamy zupą, na wierzch układamy kolejną warstwę grzanek. Możemy posypać świeżymi ziołami - u mnie rozmaryn.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować