francuska zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa cebulowa. Z bagietką. Zapiekana pod serową pierzynką. Najbardziej popularna zupa we Francji.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5kg cebuli
    2 łyżki masła
    1 łyżka cukru
    400ml bulionu drobiowego
    150ml białego wina wytrawnego
    100g sera comte
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    3 łyżeczki rozmarynu
    bagietka pszenna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Francuska zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozpuścić w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, dodać cukier i rozmaryn. Smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula się skarmelizuje. Wlać białe wino i gotować na małym ogniu, aż alkohol całkowicie odparuje. W międzyczasie bagietkę pokroić na cienkie kromki, podpiec je w piekarniku (około 10 minut, w 180 stopniach). Ser zetrzeć na grubej tarce. Do cebuli dolać bulion, doprawić solą oraz pieprzem, zamieszać, gotować przez 20 minut, aby smaki dokładnie się ze sobą połączyły. Gotową zupę przelać do kokilek, na wierzch położyć podpieczone kromki bagietki. Całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika (opcja grzania: góra i dół). Zapiekać przez 10 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Wyjąć i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować