łyżka oliwy z oliwek
duża cebula
4 ząbki czosnku
2 średniej wielkości papryki (czerwona i zielona)
2 średniej wielkości cukinie
łyżeczka majeranku
łyżka koncentratu pomidorowego
1,5 l bulionu drobiowego
200 g ugotowanego makaronu pappardelle
500 g filetów z kurczaka
sól ,pieprz
Francuska zupa z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzałem oliwę ,zeszkliłem na niej cebulę. Dodałem pokrojony w plasterki czosnek ,smażyłem minutę.
Papryki pokroiłem w kostkę ,dodałem do cebuli ,smażyłem 5 min ciągle mieszając.
Cukinie przekroiłem na pół (wzdłuż) ,pokroiłem w plasterki. Dodałem do papryki ,smażyłem kilka minut ,aż cukinia zrobiła się miękka.
Dodałem przecier pomidorowy i zalałem bulionem drobiowym ,doprowadziłem do wrzenia. Ogień zmniejszyłem ,dodałem makaron i pokrojony w kostkę filet z kurczaka ,gotowałem jeszcze ok. 10 min. Doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze