Francuska zapiekanka Antuanette

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ten przepis dostałam od znajomej z Francji. Jest prosty, szybki i bardzo pyszny, a jego składniki na pewno znajdziemy w lodówce.

  • 10 min

Składniki:

  • -Opakowanie ciasta francuskiego
    -4 jajka
    -4 łyżki smietany
    -sól i pieprz
    -2-3 plastry szynki
    -ser

Francuska zapiekanka antuanette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drugie zdjęcie 1. 1.Wyjąć ciasto z opakownia, najlepiej zostawić na papierze którym jest, i rozłożyć na okrągłej formie do pieczenia (może być szklana lub metalowa) tak aby pokryć boki przynajmniej do połowy. Odciąć resztę ciasta.
    2.Jajka wymieszać, dodać śmietanę, sól i pieprz. Szynkę pokroić w kostkę i dodać do masy jajecznej. Wylać na ciasto.
    3.Ser utrzeć na tarce o dość grubych oczkach na ciasto, weług uznania. Ułożyć na wierzchu pasy z pozostałego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni 30 minut.

Porady

Do zapienkanki można także dodać pokrojone w kostkę pomidory, lub orientalne przyprawy np. curry- równie dobrze smakuje trochę ostrzejsza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy