Pyszna sezonowa tarta na cieście francuskim. Piękne kolory i cudowne smaki w sam raz na jesienne dni.
50 min
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
pęczek świeżego szpinaku lub paczka mrożonego
ząbek czosnku
jajko
pieprz, sól
oregano
200 g bryndzy lub innego białego sera (słonego twarogu, feta itd)
200 g dyni
oliwa lub olej, ok. 2 łyżek
ewentualnie łyżeczka czarnuszki do posypania
Francuska jesień, czyli tarta z dynią, szpinakiem i bryndzą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z dyni usunąć pestki i skórę, resztę pokroić w kostkę. Posypać ją solą, pieprzem i oregano, polać łyżką oliwy. Piec w piekarniku ok. 20 minut.
2.W tym czasie przygotować szpinak. Czosnek drobno posiekać, szpinak pokroić. Na rozgrzanej oliwie smażyć czosnek ok. 30 sekund, potem dodać szpinak. Mieszać kila minut aż zwiędnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Jajko roztrzepać. Ciasto rozłożyć na blaszce. Na połowie wyłożyć ser, szpinak i kawałki dyni. Zalać połową jajka i przykryć drugą połową ciasta. skleić po bokach. Wierzch nakłuwać widelcem, posmarować jajkiem. Można posypać czarnuszką lub ziołami.
Piec ok. 20 minut, najlepiej góra-dół.
Porady
Może być podana jako przystawka albo jako danie główne. U mnie najlepiej sprawdza się gotowe ciasto z Biedronki.
Komentarze