Francuska jesień, czyli tarta z dynią, szpinakiem i bryndzą.

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna sezonowa tarta na cieście francuskim. Piękne kolory i cudowne smaki w sam raz na jesienne dni.

  • 50 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    pęczek świeżego szpinaku lub paczka mrożonego
    ząbek czosnku
    jajko
    pieprz, sól
    oregano
    200 g bryndzy lub innego białego sera (słonego twarogu, feta itd)
    200 g dyni
    oliwa lub olej, ok. 2 łyżek
    ewentualnie łyżeczka czarnuszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Francuska jesień, czyli tarta z dynią, szpinakiem i bryndzą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z dyni usunąć pestki i skórę, resztę pokroić w kostkę. Posypać ją solą, pieprzem i oregano, polać łyżką oliwy. Piec w piekarniku ok. 20 minut.
  • 2. W tym czasie przygotować szpinak. Czosnek drobno posiekać, szpinak pokroić. Na rozgrzanej oliwie smażyć czosnek ok. 30 sekund, potem dodać szpinak. Mieszać kila minut aż zwiędnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Jajko roztrzepać. Ciasto rozłożyć na blaszce. Na połowie wyłożyć ser, szpinak i kawałki dyni. Zalać połową jajka i przykryć drugą połową ciasta. skleić po bokach. Wierzch nakłuwać widelcem, posmarować jajkiem. Można posypać czarnuszką lub ziołami.
    Piec ok. 20 minut, najlepiej góra-dół.

Porady

Może być podana jako przystawka albo jako danie główne. U mnie najlepiej sprawdza się gotowe ciasto z Biedronki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (196 ocen)

Francuska tarta marchewkowa

To może cię zainteresować