Francuska Jagoda

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

To ciasto jadłam na urodzinach u mamy, postanowiłam je odtworzyć, pomagała mi córką, więc ciasto dostało taką nazwę.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki pszennej
    6 żółtek
    kostka margaryny
    1 szklanka śmietany 18%
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Fioletowa masa:
    6 białek
    6 łyżek cukru kryształu
    3 kisiele malinowe
    dżem jagodowy
    Masa budyniowa:
    niecała kostka masła
    2 budynie śmietankowe
    2,5 szklanki mleka na budyń
    puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Francuska jagoda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeżeli będzie zbyt kleiste dodać mąki . Ciasto schłodzić w lodówce, po mniej więcej godzinie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie każdą z nich rozwałkować cieniutko do rozmiaru standardowej blaszki.

    2 białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, po czym dodać kisiel. Wyciągnąć z lodówki 2 rozwałkowane blaty. Na jeden z nich wyłożyć masę białkową i rozsmarować 1/3 słoiczka dżemu. Przycisnąć drugim blatem ciasta. Piec w blaszce ok. 20min. w 180ºC. Odczekać aż przestygnie. Z resztą ciasta zrobić tak samo, aby powstały 3 oddzielne placki.

    Budynie ugotować na mleku, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać łyżką zimnego budyniu i dokładnie wymiksować. Taką masę podzielić na 2 części. Na pierwszy upieczony placek nałożyć jedną część masy, przykryć drugim plackiem, na nim rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnim plackiem.
    Na koniec posypać pudrem.

Porady

Możemy zamiast dżemu użyć owoców z kompotu, czy mrożonych, możemy dodać inne owoce np. śliwki, maliny czy wiśnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować