FRANCUSKA KREMÓWKA

5 (157 ocen)

Bardzo pyszna kremówka

Składniki:

  • CIASTO;
    1margaryna bielska
    4 żółtka
    3,5 szk. mąki
    1 szk.śmietany kwaśnej
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    PIANA;
    6 białek
    3/4 szk. cukru
    1 duży kisiel wiśniowy
    MASA;
    0,5 litra mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 szk. cukru
    1 margaryna bielska
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Francuska kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
  • 2. Ubijamy pianę z białek i cukru,dodajemy kisiel i jeszcze chwilkę ubijamy.Dzielimy na 3 części.
    Ciasto dzielimy na 6 części . Przygotowyjemy formę o wym;24x32 cm. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i smarujemy jedną częścią piany,przykrywamy pianę drugą częścią ciasta i pieczemy 3 takie placki w temperaturze 180 stopni po 15 minut.
  • 3. Z mleka,cukru i budyniu gotujemy budyń i studzimy. Margarynę ubijamy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.Potem sok z cytryny i łączymy wszystko razem .Przekładamy placki i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Na pianę można ułożyć wiśnie świeże lub z kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować