Francuska bez ciasta

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna, francuska szarlotka podawana z bitą śmietaną.

  • 30 min

Składniki:


  • 100 g masła
    cukier 9 łyżek
    rodzynki 100g
    cynamon 1 łyżeczka
    andrut waflowy 3 sztuki
    obrane i wypestkowane jabłka 1kg
    masło do wysmarowania formy
    rum do nasączenia rodzynek 4 łyżki

Francuska bez ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuska bez ciasta 1. Tortownice o średnicy 23 cm smarujemy obficie masłem - dno i boki. Następnie wykładamy ją andrutem waflowym i wstawiamy do lodówki.
  • Francuska bez ciasta 2. Rodzynki moczymy około godziny w rumie, następnie je odsączamy. Jabłka obieramy i wypestkowujemy. Następnie kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.
  • Francuska bez ciasta 3. Jabłka dzielimy na trzy części. Pierwszą część jabłek układamy na dnie tortownicy.
  • Francuska bez ciasta 4. Następnie oprószamy je trzema łyżkami cukru, połową cynamonu i połową rodzynek. Kolejno ścieramy na wszystko 50 gram zimnego masła. Znowu układamy jabłka, oprószamy cukrem, cynamonem i rodzynkami.
  • Francuska bez ciasta 5. Wykładamy ostatnią część jabłek i oprószamy startym masłem i cukrem. Tortownice owijamy folią aluminiową. Ciasto pieczmy godzinę, po 30 minutach zdejmujemy folie. Po wyjęciu ciasto studzimy, podajemy z bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy