Flan brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł umyłem , odciąłem nóżkę i obrałem ze skórki. Resztę brokuła podzieliłem na mniejsze różyczki. Cebulę po obraniu pokroiłem na cząstki . W rondelku po zagotowaniu posolonej wody wrzuciłem pokrojoną nóżkę brokuła i cebulę.Gotowałem do miękkości nóżki , potem wrzuciłem na ok. 2 minuty brokułowe różyczki . Odcedziłem , odłożyłem 6 różyczek . Nóżkę i pozostałe różyczki brokuła oraz cebulę zmiksowałem ze śmietanką i jajkami. Przyprawiłem solą i pieprzem.
Masę wlałem do żaroodpornych foremek , do każdej włożyłem różyczkę brokuła.
Piekłem 20 minut w kąpieli wodnej w temperaturze 170 stopni C.
Komentarze