Flaki wołowe - prawdziwie męska potrawa ale nie tylko...odważnym kobietom też smakuje :)
45 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
na rosół : ( 3,5 litra wody )
1 kg mięsa wołowego z kością + cała włoszczyzna + sól i pieprz
reszta produktów :
ok.1,5 kg flaków wołowych w płatach, najlepiej parzonych ( można takie kupić e Selgrosie )
przyprawy :
3 -4 ząbki posiekanego czosnku
3 - 4 liście laurowe + kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
1 większa świeżo tarta gałka muszkatołowa
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Flaki wołowe na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować klasyczny rosół, jak już będzie gotowy wyjąć z niego mięso i warzywa. Wywar przecedzić aby jakaś kostka się nie zaplątała, a przestudzone mięso, marchew pietruszkę i seler pokroić.
W trakcie gotowania rosołu, dobrze umyć flaki, pokroić na mniejsze kawałki i obgotować je 3 razy po pół godziny w osolonej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie.
Następnie odcedzić, wypłukać, ostudzić, bobrze oczyścić z tłuszczu i błon,
pokroić w cienkie paseczki.
Do rosołu wrzucić flaki, mięso, pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy, wstawić do ponownego gotowania, aż do miękkości flaków.
Pod koniec wrzucić wcześniej pokrojone warzywa.
Podprawić po swojemu, dla ostrości do flaków można dodać jeszcze ostrą paprykę lub pieprz cayenne.
Smacznego !!!!
Porady
Dla zagęszczenia można również zaciągnąć zupę lekką zasmażką na maśle lub smalcu.
Komentarze