Flaczki z lina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa oczyścić ,umyć i pokroić w cienkie paseczki, pora w półplasterki i udusić na niewielkiej ilości oleju na półmiękko.
Rybę sprawić ,umyć i wyfiletować. Z głowy i ości i 1 litra wody ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Filety z lina pokroić w paski o szerokości 1,5 cm i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Smażyć porcjami , aby każdy kawałek był zrumieniony.
Połączyć wywar z warzywami i rybą, osolić i gotować wolno około 20 minut
Mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić flaki. Przyprawić do smaku solą ,pieprzem ,majerankiem, papryką i gałką muszkatołową. Na końcu można dodać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę.
Komentarze