Flaczki z lina

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Potrawa kuchni kaszubskiej,ciekawy smak

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg lina
    3 marchewki
    1 pietruszka
    0,5 selera
    1 por
    100ml śmietany 18%
    2-3 łyżki mąki
    Gałka muszkatołowa
    Majeranek
    Olej do smażenia
    Sól
    Pieprz
    Papryka w proszku
    3 ziarnka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    Zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki z lina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyścić ,umyć i pokroić w cienkie paseczki, pora w półplasterki i udusić na niewielkiej ilości oleju na półmiękko.
    Rybę sprawić ,umyć i wyfiletować. Z głowy i ości i 1 litra wody ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
    Filety z lina pokroić w paski o szerokości 1,5 cm i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Smażyć porcjami , aby każdy kawałek był zrumieniony.
    Połączyć wywar z warzywami i rybą, osolić i gotować wolno około 20 minut
    Mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić flaki. Przyprawić do smaku solą ,pieprzem ,majerankiem, papryką i gałką muszkatołową. Na końcu można dodać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować