Flaczki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka zalej 2 l zimnej wody. Posól, wrzuć listki i ziele angielskie, gotuj na średnim ogniu. Dodaj marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i pora. Przykryj, zagotuj, zmniejsz płomień. Warzywa wyjmij po 20 minutach, a kurczaka gotuj jeszcze 15-20 minut. Przecedź wywar do innego garnka, warzywa pokrój w paski, a przyprawy, cebulę i pora wyrzuć. Wyjmij kości z kurczaka, mięso pokrój wzdłuż włókien na paski. Utrzyj masło z mąką, dodaj nieco gorącej zupy, rozetrzyj i wlej do pozostałej zupy. Zagotuj, mieszając, włóż warzywa i mięso, dodaj imbir i 1 łyżkę przyprawy do zup. Zamieszaj, przykryj, gotuj 3-5 minut. Przypraw solą, pieprzem, imbirem i majerankiem. Zdejmij z ognia. Posyp zieleniną.
Porady
Flaczki powinny być gęste, jeśli jednak wydają ci się zbyt zawiesiste, dolej trochę gorącej wody.
Komentarze