Flaczki z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie dla osób, które wolą coś o wiele lepszego niż zwykły rosół.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka (bez skóry)
    3 marchewki
    3 pietruszki
    kawałek selera
    1 por
    2 cebule
    5 dag masła
    2 łyżki mąki
    kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
    2 łyżeczki majeranku
    przyprawa do zup
    po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka zalej 2 l zimnej wody. Posól, wrzuć listki i ziele angielskie, gotuj na średnim ogniu. Dodaj marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i pora. Przykryj, zagotuj, zmniejsz płomień. Warzywa wyjmij po 20 minutach, a kurczaka gotuj jeszcze 15-20 minut. Przecedź wywar do innego garnka, warzywa pokrój w paski, a przyprawy, cebulę i pora wyrzuć. Wyjmij kości z kurczaka, mięso pokrój wzdłuż włókien na paski. Utrzyj masło z mąką, dodaj nieco gorącej zupy, rozetrzyj i wlej do pozostałej zupy. Zagotuj, mieszając, włóż warzywa i mięso, dodaj imbir i 1 łyżkę przyprawy do zup. Zamieszaj, przykryj, gotuj 3-5 minut. Przypraw solą, pieprzem, imbirem i majerankiem. Zdejmij z ognia. Posyp zieleniną.

Porady

Flaczki powinny być gęste, jeśli jednak wydają ci się zbyt zawiesiste, dolej trochę gorącej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować