Flaczki z kani

4.42 (224 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Flaczki wyszły przeeepyszne i doprawiłam je tak, że smakiem przypominały te klasyczne - wołowe. Żeby nie kawałki grzybów - można byłoby się pomylić... Jednakże całość komponowała się tak smakowicie, że zupa jedzona była w podwójnych porcjach.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2-3 skrzydełka z kurczaka/udka (*)
    5-6 kani (średnich)
    1 cebula (duża)
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    3/4 łyżki przyprawy rosołowej
    przyprawa do flaków (wg smaku) (**)
    1-2 łyżki majeranku
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    olej
    Zasmażka:
    1 łyżka mąki (czubata)
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.42 (224 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki z kani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0iy74mh 1. Kanie należy oczyścić i odciąć nóżki (są niepotrzebne), a kapelusze dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki.
    Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, a następnie wymieszać z grzybami.
    Całość lekko posolić i smażyć do miękkości.
  • image-0sx3ty8 2. W międzyczasie z kurczaka i reszty warzyw - przygotować wywar.
    Mięso, warzywa starte na grubych oczkach tarki (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora ugotować z dodatkiem przyprawy bulionowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego.
    Na końcu kurczaka wyjąć, a do garnka dodać kanie z cebulą, przyprawę do flaków i majeranek.
    Zupę gotować dodatkowe 5-10 minut.
  • image-1k0je99 3. Opcjonalnie flaki można zagęścić zasmażką (polecam!).
    Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając - smażyć na złoty kolor.
    Zasmażkę połączyć z flakami.
    Całość podgotować kolejne kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku.

Porady

(*) Flaczki można przygotować na wywarze warzywnym - wtedy idealnie nadadzą się dla osób będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. (**) Zamiast przyprawy do flaków można użyć odrobiny papryki słodkiej, chilli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kanie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować