Flaczki wołowe

4.5 (150 ocen)

W moim domu prawie na każdej imprezie, nie może zabraknąć tak smacznych, flaków wołowych.

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych - oczyszczonych i obgotowanych
    pręga wołowa - 1 ładny kawałek
    marchewka - 1 szt
    seler - kawałek
    pietruszka - 1 szt
    liście laurowe - 2 szt
    ziele angielskie
    gałka muszkatołowa świeżo starta - 0,5 łyżeczki
    papryka czerwona ostra
    majeranek - 1 łyżka
    sól i pieprz
    imbir - 0,5 łyżeczki
    Zasmażka:
    2 łyżki masło
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie , sól i listki laurowe, gotować do miękkości mięsa.
  • 2. Warzywa obrać, opłukać, dodać w połowie gotowania wołowiny, gotować .
  • 3. Ugotowane mięso i warzywa, wyjąć, ostudzić, pokroić mięso w paski, warzywa w kostkę.
  • 4. Flaki wrzucić do garnka, obgotować 2 razy po 10 minut, odcedzić, za każdym razem przelać dobrze wrzątkiem.
  • 5. Następnie przełożyć flaki do bulionu, gotować do miękkości flaków, dodać pozostałe przyprawy.
    Na samym końcu dodać pokrojone mięso i warzywa.
  • 6. Zasmażka:
    Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć z flakami, zagotować, doprawić do smaku.
  • 7. Podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować