1 kg flaczków cielęcych (krojonych)
4 marchewki średniej wielkości
2 pietruszki średniej wielkości
2 cebule
seler średniej wielkości
4 łyżki oliwy
1.5 l bulionu wołowego
200 g mięsa wołowego (u mnie szponder)
2 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
2 łyżki majeranku (suszonego)
łyżka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
sól ,gałka muszkatołowa ,imbir
Flaczki cielęce z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem.
Szponder wołowy gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę , cebulę , pietruszkę i selera umyłem i pokroiłem „na zapałkę” . Oliwę rozgrzałem na patelni , wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty , patelnie zdjąłem z ognia , dodałem oba rodzaje papryki w proszku , dokładnie wymieszałem. Patelnię ponownie postawiłem na ogniu , smażyłem krótko , około pół minuty , aby wydobyć aromat papryki.
Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki , dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem sola , pieprzem , majerankiem , imbirem , gałką muszkatołową . Gotowałem do miękkości warzyw. Na patelni zrumieniłem bułkę tartą na maśle. Dodałem do flaczków. Podałem gorące z bułką.
Komentarze