Flaczki cielęce
Składniki:
- WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE Są W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
- Flaki cielęce: 2.5 kilograma
- Kość wołowa: 500 gramów
- krewetki: 500 gramów
- seler: 200 gramów
- pietruszka: 150 gramów
- por: 50 gramów
- cebula: 200 gramów
- marchew: 200 gramów
- czosnek: 5 gramów
- Majeranek Kamis: 1 szczypta
- pieprz kolorowy Kamis: 1 szczypta
- Papryka mielona Kamis: 1 szczypta
- sól prowansalska Kamis: 1 szczypta
- imbir Kamis: 1 szczypta
- Liść laurowy Kamis: 1 sztuka
- Ziele angielskie Kamis: 2 sztuki
- masło klarowane: 100 gramów
Flaczki cielęce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Starannie umyte flaki zalewamy gorącą wodą i odcedzamy. Następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.
-
2.
Po odcedzeniu kroimy na cienkie paski. Umyte kości wołowe zalewamy zimną wodą, dodajemy połowę warzyw i gotujemy do powstania mocnego wywaru.
-
3.
Pozostałe warzywa tniemy w drobne paski i gotujemy w przecedzonym wywarze wołowym.
-
4.
Pocięte flaki smażymy z krewetkami z dodatkiem przypraw i dodajemy do wywaru. Całość doprawiamy i gotujemy ok. 5 minut.
Komentarze