Focaccia z rozmarynem i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetny pomysł na śniadanie .... ale i podwieczorek.Przysmak znany we Włoszech śmiało może zagościc na polskim stole.Łatwo ... szybko ... smacznie!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    * mąka pszenna ( np.chlebowa ) - 300 g
    * sól - 1 łyżeczka
    * drożdże suszone - 1 łyżeczka
    *świeży rozmaryn - 1 pęczek
    * oliwki - 50 g
    * letnia woda - 125 ml
    * oliwa - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Focaccia

Focaccia z rozmarynem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę przesiewamy z solą.

    Dodajemy listki rozmarynu.

    Drożdże mieszamy z wodą i wszystko razem dokładnie!!! mieszamy / wyrabiamy.

    Wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy czystą ściereczką.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

    Wyciągamy na nią wyrośnięte ciasto równomiernie rozprowadzając na całej blasze.

    Pokrojone na pół oliwki wciskamy co kilka centymetrów na całej powierzchni ciasta.

    Przykrywamy ponownie ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.

    Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i posypujemy jeszcze odrobiną rozmarynu.

    Wkładamy do nagrzanego na 240C piekarnika na ok 15-18 minut ( do zezłocenia ).

    Studzimy na kratce.

    Zajadamy z oliwą … lub np. pomidorami i mozzarellą.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować