600 g mąki
1 opakowanie suszonych drożdży
100 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
ok. 350 ml ciepłej wody
3 parówki wieprzowe dobrej jakości
2 średniej wielkości cebule
1 łyżka oregano
45 ml oleju
Focaccia z parówką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wlać 100 ml ciepłej wody i wsypać drożdże. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 10-15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej i rozrobione i wyrośnięta drożdże. Połączyć łyżką drewnianą. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, wyrabiać je jeszcze przez 5-7 minut(gdy będzie się lepić do ręki podsypywać je lekko mąką). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Blachę posmarować olejem i wyłożyć ciastem i pozostawić pod przykryciem na kolejne 45 minut do wyrośnięcia. Do miski pokroić cebulę dosyć grubo ( ja pokroiłam w grube pół plastry). Palcami je rozwarstwić. Parówkę pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Wlać olej i wsypać oregano. Dokładnie wymieszać, aby olej i oregano dobrze pokryły składniki i pozostawić na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Na wyrośniętym cieście układać cebulę z parówką (razem z olejem w którym leżały). Blachę wstawić do piekarnika i piec około 28-30 minut. Podawać gorące. Smacznego!
Komentarze