Focaccia z parówką i cebulą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszna kolacja na ciepło i porządki w lodówce:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 600 g mąki
    1 opakowanie suszonych drożdży
    100 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    4 łyżki oleju
    ok. 350 ml ciepłej wody
    3 parówki wieprzowe dobrej jakości
    2 średniej wielkości cebule
    1 łyżka oregano
    45 ml oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Focaccia

Focaccia z parówką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlać 100 ml ciepłej wody i wsypać drożdże. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 10-15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej i rozrobione i wyrośnięta drożdże. Połączyć łyżką drewnianą. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, wyrabiać je jeszcze przez 5-7 minut(gdy będzie się lepić do ręki podsypywać je lekko mąką). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Blachę posmarować olejem i wyłożyć ciastem i pozostawić pod przykryciem na kolejne 45 minut do wyrośnięcia. Do miski pokroić cebulę dosyć grubo ( ja pokroiłam w grube pół plastry). Palcami je rozwarstwić. Parówkę pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Wlać olej i wsypać oregano. Dokładnie wymieszać, aby olej i oregano dobrze pokryły składniki i pozostawić na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Na wyrośniętym cieście układać cebulę z parówką (razem z olejem w którym leżały). Blachę wstawić do piekarnika i piec około 28-30 minut. Podawać gorące. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować