Focaccia z cebulą i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, mąkę i sól wymieszać w misce, następnie dodać pokrojony rozmaryn, zrobić wgłębienie. Oliwę wymieszać z wodą i przelać do wgłębienia. Delikatnie połączyć ze sobą składniki tak, by powstało miękkie ciasto. Ciasto zagniatać przez 8-10 min, do momentu gdy będzie gładkie i sprężyste. Pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok 60 min.
2.Gdy podwoi swoją objętość, ugniatać ponownie ok 1 minutę. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą i rozgnieść lub rozwałkować na kształt okrągłego placka o średnicy ok 30 cm. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20 min. Następnie za pomocą rączki drewnianej łyżki na całej powierzchni ciasta co 5 cm zrobić dziury.
3.Talarki cebuli rozłożyć na cieście, skropić placka oliwą i posypać solą morską. Piec ok 20-30 min w temp 200 stopni. Lekko ostudzić na kratce. Podawać wciąż ciepły np z masłem.
Komentarze