Focaccia z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Idealna do zupy lub na przekąskę.

  • 45 min

Składniki:

  • na blaszkę o wymiarach 36x25cm (lub mniejszą):

    450-500 g ciasta na pizzę (po wyrośnięciu; ilość ciasta zależy od tego, jak gruby ma być chlebek),
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    25- 30 oliwek,
    kilka gałązek świeżego lu suszonego tymianku i rozmarynu,
    sól, pieprz, suszona bazylia,
    parmezan lub/i starta mozzarella
    łyżeczka oliwy

Focaccia z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć placami na blaszce (palcami można zrobić charakterystyczne dołeczki), posypać ziołami i przyprawami. Polać odrobiną oliwy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie nałożyć pokrojoną w ósemki cebulę, oliwki i cienki plasterki czosnku (składniki warto powciskać głębiej w ciasto). Posypać całość niewielką ilością startego sera, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy