Focaccia z oliwkami

0 (0 ocen)

Taka alternatywa dla pizzy, pyszna i puszysta. Może zastąpić pieczywo , najlepsza z oliwą z oliwek.

Składniki:

  • Na średniej wielkości foremkę 24-28 cm.

    250 g mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    ok. pół szklanki mleka
    łyżeczka cukru
    3 łyżki oliwy z oliwek
    płaska łyżeczka soli
    ząbek czosnku
    rozmaryn

Focaccia z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży cukry łyżki mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn sól i 2 łyżki oliwy.
    Wyrabiamy ciasto dolewając mleko aż będzie miało zwartą konsystencję.
    Miesimy do chwili gdy będzie odchodziło od ręki.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, a potem wałkujemy i wykładamy do okrągłej formy lub na blachę wysmarowaną oliwą.
    Wierzch smarujemy oliwą i znowu czekamy aż wyrośnie.
  • 3. Trzonkiem od drewnianej łyżki robimy wgłębienia i wciskamy do nich oliwki, a pomiędzy nie wiórki z czosnku. Posypujemy rozmarynem.
    Pieczemy w 180*C ok. 20 minut.

Porady

Focaccię podajemy z oliwą z oliwek lub jako pieczywo na kanapki. Po przekrojeniu możemy w środek włożyć suszone pomidory i ulubione dodatki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy