Burgery z fast foodów nie mogą się równać z tymi domowymi. Proponuję wersję rybną- na bazie pstrąga łososiowego z pysznym, wyrazistym dipem i świeżymi warzywami. I tak oto fast food staje się na prawdę zdrowy :)
40 min
Składniki:
Na 8 burgerów:
-8 bułek do hamburgerów
-80 dag filetu z pstrąga łososiowego
-8 grubych plastrów pomidora
-8 liści sałaty lodowej
-8 plastrów sera żółtego
-1 duża cebula
-1 pęczek natki pietruszki
-1 jajko
-2 łyżki bułki tartej
-sok z połowy cytryny
-sól i pieprz
-mąka do obtoczenia
-olej do smażenia
Sos:
-300 g śmietany 18%
-1 ogórek zielony
-4 ząbki czosnku
-sól i pieprz
Fishburgery z pstrągiem łososiowym i dipem czosnkowo-ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy sos: ogórka myjemy, obieramy i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy śmietaną, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na minimum 20 min do lodówki.
2.Jeśli ryba ma skórę i ości usuwamy je. Kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko, sok z cytryny, bułkę tartą i obficie doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
3.Formujemy płaskie kotlety i obtaczamy w mące.
4.Kotlety smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju po około 3-4 minuty z każdej strony.
5.Bułki do hamburgerów nakrawamy, wkładamy kotlety rybne. Wierzch bułki smarujemy zwilżoną wodą dłonią, wkładamy do mikrofali na około minutę na średnie obroty. Pod kotlet wkładamy sałatę lodową, na jego wierzch kolejno plasterek sera, pomidora i cebuli. W razie potrzeby spinamy patyczkiem. Obok podajemy sos. Smacznego.
Komentarze