Polecam przygotowanie filetów z kurczaka właśnie w ten sposób. Całkiem ciekawa alternatywa dla zwykłych sznycli. Jest to danie szybkie, łatwe i aromatyczne. Ja podaję je z puree ziemniaczanym i bukietem ulubionych surówek.
30 min
Składniki:
- 2 całe piersi z kurczaka – około kg
- szklanka nasion sezamu
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- olej do smażenia
- czosnek granulowany
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
- sól
Filety z kurczaka w sezamowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka pokrój na około 8 części, by uzyskać sznycle grubości około 1cm. Kawałki mięsa rozbij krótko i nie za mocno za pomocą tłuczka. By mięso się nie poszarpało zrób to przez kawałek folii. Sznycle posól, dopraw pieprzem i czosnkiem z obu stron.
2.. Nasiona sezamowe oraz bułkę tartą przesyp na talerz i dokładnie wymieszaj. W drugim talerzu dokładnie roztrzep jajka.
3.Każdą pierś kurczaka najpierw namocz w jajku, a potem w nasionach sezamu zmieszanych z bułka tartą.
4.W dużej patelni rozgrzej olej i smaż na nim mięso - najpierw przez 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu, potem zmniejsz ogień i smaż jeszcze po 3 minuty z każdej strony. Kiedy nasiona sezamu będą lekko zarumienione, a z mięso w środku całkiem białe, to znak, iż są już pyszne i gotowe do podania.
Komentarze