Soczysty filet z kurczaka o czosnkowej nucie,polubią go amatorzy czosnku,wspaniały na niedzielny obiad z ziemniakami i surówką.Lekko szybko i aromatycznie.
35 min
Składniki:
1 filet z kurczaka
1/2 kostki masła
1 pęczek pietruszki
80 g sera edamskiego
4 ząbki czosnku
czubrica zielona
pieprz czarny świeżo mielony
sól morska do smaku
Filet nadziany masłem czosnkowo-pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy osuszamy dzielimy na porcje,wkładamy do foliowej torebki i delikatnie rozgniatamy ręką lub tłuczkiem do mięsa. Oprószamy z jednej strony czubricą zieloną do smaku.
2.Miękkie masło ucieramy w miseczce z posiekaną drobno natką pietruszki,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy dokładnie.Tak przygotowaną pastą smarujemy mięso równomiernie,sypiemy startym na tarce jarzynowej serem żółtym i zawijamy roladki.
3.Panierujemy w mace pszennej oraz rozkłóconym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor.Podajemy gorące z ziemniakami i bukietem surówek.
Komentarze