Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy nasienne gniazdo i kroimy w nieduże paseczki. Pieczarki obieramy, nie myjemy (pieczarki wchłoną wodę), kroimy w talarki lub ćwiartki (zależy to od naszych upodobań).
2.Na dnie szkła żaroodpornego układamy warstwę cebuli, następnie pieczarek oraz kawałki papryki, układamy plastry piersi z kurczaka, posypujemy papryką, następnie cebulą i pieczarkami (ten schemat powtarzamy tak długo aż skończy nam się mięso) a na samym końcu całość zalewamy ketchupem.
3.Szkło żaroodporne zakrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 40- 50 minut. Trzeba uważać aby nie przesuszyć mięsa. Upieczony filet z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze