filet z kurczaka z dzikim ryżem ( 4 porcje)

0 (0 ocen)

To moje niedzielne urozmaicenie obiadu.

Składniki:



  • • 4 filety z kurczaka
    • 2 torebki dzikiego ryżu
    • 50 g orzechów nerkowca
    • 1 pomarańcza
    • Kawałek imbiru
    • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
    • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
    • 1/2 łyżeczki musztardy
    • 1 łyżeczka curry
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki masła
    • Sól i pieprz do smaku



Filet z kurczaka z dzikim ryżem ( 4 porcje) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    Mięso natrzeć z obu stron solą i pieprzem i obsmażyć na oleju.
    Dżem wymieszać z sokiem pomarańczowym, dodać curry, musztardę, startą skórkę z połowy pomarańczy, kawałek startego imbiru( około łyżeczkę) i wymieszać na jednolitą masę.
    Mięso posmarować sosem i odstawić na 15 minut.
    Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić filety.
    Piec około 20 minut.
    Podawać z dzikim ryżem posypanym orzechami nerkowca i polane roztopionym masłem.

Komentarze

Podobne przepisy