Filet z kurczaka w sosie, z marchewką i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę oczyścić, obrać. Zalać wodą. Zagotować wraz z cebulą i liściem laurowym. Filet oczyścić, posolić, popieprzyć (można natrzeć ulubioną przyprawą). Do wrzątku z włoszczyzną włożyć piersi kurczaka. Gotować w otwartym garnku, aż do miękkości. ok 30 min. Po ugotowaniu, jarzyny z wywaru przetrzeć przez sito lub zblenderować (seler, cebula, jedna marchew, pietruszka). Rozprowadzić z woda z wywaru ok pół szklanki lub więcej i połączyć ze śmietaną. Doprawić do smaku. Zagotować. Gorącym sosem zalać mięso.
Jedną marchewkę z wywaru pokroić w pasterki. Brukselkę obrać z wierzchnich liści. Wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soi i cukru. Gotować kilkanaście minut (10-13 min). Przecedzić i ostudzić zimną wodą. Rozgrzać patenie z łyżką masła. Przełożyć brukselkę. Podsmażyć. Dodać kilka łyżek wody i gotować jeszcze kilka minut. Do brukselki dodać marchewkę. Poddusić około 8 min. Posolić.
Filet polać sosem. Podawać z brukselską i marchewką. Można dodać listki koendry oraz koperek.
Komentarze