Filet z kurczaka w miodzie - po tajsku

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubię robić to danie, gdyż można je wyczarować z naszych polskich produktów. Do tego jest efektowne. Kiedy udało mi się pierwszy raz bez użycia kupnego mleka kokosowego szalałam z dumy.

  • 60 min

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody
    2 łyzki miodu
    mieszanka chińskich warzyw
    2 łyzki mąki
    słodka papryka, curry, chilli, cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka w miodzie - po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić w kostkę, wymieszać z miodem, solą, pieprzem i słodką papryką.
    Odstawić na godzinę do lodówki.
    W tym czasie, na patelnie wlać wodę, mleko, 2 łyżki curry, sól, cukier (1,5 łyżeczki) i wymieszać.
    Zagotować delikatnie.
    Dodać warzywa (mrożone), wymieszać i oprószyć mąką, znów wymieszać.
    Usmażyć kurczaka na osobnej patelni.
    Kiedy sos zgęstnieje dodać do niego kurczaka i wymieszać. Dodać 4 krople chilli.
    Dusić jeszcze ok 10. min. Podawać z ryżem lub frytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować