Bardzo lubię robić to danie, gdyż można je wyczarować z naszych polskich produktów. Do tego jest efektowne. Kiedy udało mi się pierwszy raz bez użycia kupnego mleka kokosowego szalałam z dumy.
Filet z kurczaka w miodzie - po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś pokroić w kostkę, wymieszać z miodem, solą, pieprzem i słodką papryką.
Odstawić na godzinę do lodówki.
W tym czasie, na patelnie wlać wodę, mleko, 2 łyżki curry, sól, cukier (1,5 łyżeczki) i wymieszać.
Zagotować delikatnie.
Dodać warzywa (mrożone), wymieszać i oprószyć mąką, znów wymieszać.
Usmażyć kurczaka na osobnej patelni.
Kiedy sos zgęstnieje dodać do niego kurczaka i wymieszać. Dodać 4 krople chilli.
Dusić jeszcze ok 10. min. Podawać z ryżem lub frytkami.
Komentarze