Filet z kurczaka faszerowany morelami, żurawiną i daktylami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Taki filet to smaczna alternatywa dla schabu ze śliwkami :)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na około 6 porcji:
    3 pojedyncze (duże) filety z kurczaka
    20 g suszonej żurawiny
    30 g suszonych daktyli
    35 g suszonej moreli
    garść świeżych liści lubczyku
    2 łyżeczki przyprawy do dan kucharek
    ½ łyżeczki tymianku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka gorczycy białej
    2 goździki
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    torebka do pieczenia
    około 6 wykałaczek

Filet z kurczaka faszerowany morelami, żurawiną i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy, w każdym nacinamy kieszonkę (ale nie docinamy do końca).
  • 2. Morele i daktyle kroimy w paseczki, lubczyk rwiemy na mniejsze kawałki.
  • 3. Suszone owoce mieszamy z lubczykiem i nadziewamy nimi każdy filet, spinamy wykałaczkami.
  • 4. Gotowe mięso przekładamy do torebki do pieczenia, wsypujemy przyprawy i mąkę.
  • 5. Torebkę zamykamy dołączonym do niej żaroodpornym klipsem.
  • 6. Delikatnie obracając rozprowadzamy przyprawy na mięsie, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 180 st. C przez około 60 minut (przez pierwsze 40 minut piekłam z termoobiegiem a następnie bez termoobiegu).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy