Filet z kurczaka faszerowany morelami, żurawiną i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, osuszamy, w każdym nacinamy kieszonkę (ale nie docinamy do końca).
2.Morele i daktyle kroimy w paseczki, lubczyk rwiemy na mniejsze kawałki.
3.Suszone owoce mieszamy z lubczykiem i nadziewamy nimi każdy filet, spinamy wykałaczkami.
4.Gotowe mięso przekładamy do torebki do pieczenia, wsypujemy przyprawy i mąkę.
5.Torebkę zamykamy dołączonym do niej żaroodpornym klipsem.
6.Delikatnie obracając rozprowadzamy przyprawy na mięsie, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 180 st. C przez około 60 minut (przez pierwsze 40 minut piekłam z termoobiegiem a następnie bez termoobiegu).
Komentarze